Πληροφορίες για τα ΠΜΣ:
 • Άσκηση και Υγεία: Αξιολόγηση και Συνταγογράφηση

 • Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Τρία εξάμηνα σπουδών

Άσκηση και Υγεία: Αξιολόγηση και Συνταγογράφηση

Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Ασκηση και Υγεια: Αξιολόγηση & Συνταγογραφηση
Που θα μου χρησιμεύσει?

Το Μεταπτυχιακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • ως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα στο δημόσιο
 • να οδηγήσει σε εγγραφή σε διδακτορικό κύκλο σπουδών
 • ως ανταγωνιστικό προσόν για την αγορά εργασίας
Ποια πλεονεκτήματα έχει στον τομέα της εργασίας ?

Το Πρόγραμμα αποδίδει έναν ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΙΤΛΟ και όχι μια βεβαίωση συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης. Επειδή ασχολείται τόσο με τον υγιή όσο και με τον ασθενή ασκούμενο πληθυσμό ο απόφοιτος αποκτά εξειδικευμένη και επικαιροποιημένη γνώση, που θα τον βοηθήσει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Το ΠΜΣ έχει αναγνωριστεί και μοριοδοτείται χρηματικά από τα νοσοκομεία και τη μέση εκπαίδευση.

Που θα μπορώ να εργαστώ έχοντας αυτό το ΠΜΣ?

Σε ιδιωτικά και δημοτικά γυμναστήρια, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές που χρησιμοποιούν την άσκηση ως μέσο προαγωγής της υγείας.

Τι θα μπορώ να κάνω μετά από αυτό το ΠΜΣ?
Θα μπορέσω να εποπτεύω με ασφάλεια την άσκηση υγιών ατόμων ή σε συνεργασία με το θεράποντα γιατρό, ασθενών σε οργανωμένα γυμναστήρια ή σε προσωπικό επίπεδο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την εξέλιξη σου στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης εάν είσαι δάσκαλος ή καθηγητής.
Γιατί να το προτιμήσω?
Είναι το μοναδικό το οποίο ασχολείται με τη συνταγογράφηση άσκησης, δηλαδή πόση πρέπει να είναι η συχνότητα, η διάρκεια, ο χρόνος και το είδος της άσκησης για τον υγιή πληθυσμό και για τους ασθενείς κυρίως με μη-μεταδιδόμενα νοσήματα (μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, νεφροπάθεια, μυοπάθεια, υπέρταση κλπ). Στο ΠΜΣ διδάσκουν καταξιωμένοι καθηγητές στο χώρο με πολυετή εμπειρία στη διαμόρφωση προγραμμάτων άσκησης για τον υγιή πληθυσμό και ασθενών με χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα. Το συγκεκριμένο ΠΜΣ παντρεύει τη θεωρία με την πράξη. Οι φοιτητές έρχονται και πραγματοποιούν εργαστηριακές ασκήσεις υπό την επίβλεψη των καθηγητών για να αποκτήσουν την πρακτική εμπειρία και ενασχόληση με θέματα που αφορούν την άσκηση. Οι καθηγητές ηγούνται στο χώρο με την πραγματοποίηση ερευνών εξετάζοντας καινούριες προπονητικές εφαρμογές. Αυτό φαίνεται από τον αριθμό των δημοσιεύσεων, των αναφορών στο έργο τους, τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Οι φοιτητές που πραγματοποιούν τη μεταπτυχιακή τους διατριβή δεν πληρώνουν τίποτα για την αγορά αναλωσίμων αφού τα έξοδα καλύπτονται είτε από ερευνητικά προγράμματα των καθηγητών ή από πηγές του προγράμματος. Ο φοιτητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε βιντεοσκοπημένες διαλέξεις των μαθημάτων και να τις παρακολουθεί εκ νέου όποτε τον βολεύει χρονικά. Ο φοιτητής έρχεται 2 φορές το εξάμηνο στα Τρίκαλα. Αυτό γίνεται για να μπορούν οι φοιτητές να γνωρίσουν τα εργαστήρια, το τμήμα και τους καθηγητές.
Τι εννοείτε με τον όρο Συνταγογράφηση?
Ο όρος συνταγογράφηση άσκησης αφορά τη συχνότητα, τη διάρκεια, το χρόνο και το είδος της άσκησης συγκεκριμένα για τον υγιή πληθυσμό και για διάφορες ασθένειες. Η συνταγογράφηση άσκησης έχει θεσμοθετηθεί από την πολιτεία αλλά δεν έχει ακόμα αρχίσει να εφαρμόζεται. Άτομα που είναι γνώστες της συνταγοράφησης άσκησης θα μπορούν να υλοποιούν προγράμματα άσκησης τα οποία θα δημιουργούνται από κοινού μεταξύ του γιατρού και του ειδικού της άσκησης.
Εφαρμοσμενη Κινησιολογια στις Ενοπλες Δυναμεις και τα Σωματα Ασφαλειας
Που θα μου χρησιμεύσει?

Για στελέχη των παραγωγικών σχολών καθώς και των οργανισμών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η φοίτηση σε αυτό το ΠΜΣ:

 • συμβάλλει στην απόκτηση ακαδημαϊκών και στρατιωτικών ηγετικών προσόντων
 • δίνει δυνατότητες πραγματοποίησης έρευνας αιχμής
 • στηρίζει φιλοδοξίες ανέλιξης

Για πολίτες, η φοίτηση σε αυτό το ΠΜΣ

 • παρέχει εμπεριστατωμένες γνώσεις για την παροχή αποτελεσματικής συμβουλευτικής σε θέματα σωματικής επάρκειας για την προαγωγή της υγείας
 • δίνει τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα που σχετίζονται με το ένστολο αλλά και το πολιτικό προσωπικό

 

Γενικά  είναι ένας Ακαδημαϊκός Τίτλος αναγνωρισμένος από όλους τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς και τις υπηρεσίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη καθώς και διεθνώς ως ισότιμος μεταπτυχιακός τίτλος  που

-θα παρέχει σημαντική ενίσχυση του βιογραφικού

 1. Σχετικά με αιτήσεις που αφορούν την περαιτέρω εξέλιξή σας στον ακαδημαϊκό χώρο (π.χ., αιτήσεις σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά)
 2. Σχετικά με αιτήσεις που αφορούν την εργασία σας σε παραγωγικές σχολές καθώς και οργανισμούς των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας
 3. Σχετικά με αιτήσεις που αφορούν την εργασία σας σε φορείς και επιχειρήσεις όπου η σωματική επάρκεια και η υγεία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής (π.χ., δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης, αθλητικά σωματεία και οργανισμούς, προγράμματα άθλησης για όλους, εργομετρικά κέντρα, γυμναστήρια, επιχειρήσεις τουρισμού, κατασκηνώσεις, κ.α.)

- ασφάλεια στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, αφού περιλαμβάνει ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών(ηγεσία, ομιλία σε κοινό, ανάπτυξη κριτικής σκέψης)

- εξειδίκευση στην παροχή συμβουλευτικής σε θέματα σωματικής επάρκειας για την προαγωγή της υγείας

Γιατί να το προτιμήσω?

Εύρεση μιας αξιόλογης εργασίας: Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου συχνά οδηγεί σε γρηγορότερη εξέλιξη καριέρας και προαγωγή σε θέσεις υψηλότερων απαιτήσεων και απολαβών. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση κατά 25% του αριθμού μεταπτυχιακών φοιτητών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς γίνεται εμφανές ότι ένα πτυχίο δεν αρκεί για την εξεύρεση μια αξιόλογης εργασίας.

Γνώση και εξειδίκευση: Η εξειδικευμένη γνώση δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε μια εποχή που πολλοί εργοδότες αυξάνουν τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις για νέες θέσεις.

Έμφαση στην πρακτική γνώση: Η παράδοση των μαθημάτων έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χρησιμοποιώντας όσο γίνεται περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Σκοπός είναι ο χρόνος των φοιτητών στις εγκαταστάσεις μας να είναι χρόνος πρακτικής εξάσκησης και διαδραστικότητας με τους διδάσκοντες όσο και τα εργαστήρια.

 Ευέλικτη διδασκαλία: Το ΠΜΣ διαρθρώνεται σε 1 έτος και 6 μήνες (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα). Κατά τα πρώτα δύο εξάμηνα οι φοιτητές / φοιτήτριες έρχονται στα Τρίκαλα συνολικά 4 φορές και παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα. Κατά το 3ο εξάμηνο οι φοιτητές / φοιτήτριες επιλέγουν αν θέλουν να εκπονήσουν Μεταπτυχιακή Διατριβή ή να παρακολουθήσουν επιπλέον διαδικτυακά μαθήματα.

Blocks Μαθημάτων

Αίτηση

Αίτηση

Bεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κάνετε αίτηση. Το πτυχίο ή μεταπτυχιακό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με τα μαθήματα. Μέσα στην περίοδο αιτήσεων πρέπει να καταθέσετε τα παρακάτω:

 1. Aίτηση
 2. Βιογραφικό
 3. Αντίγραφα πτυχίων
 4. Αντίγραφο πιστοποίησης Αγγλικής γλώσσας
 5. Βεβαίωση Πτυχιακής - Μεταπτυχιακής Διατριβής (εάν υπάρχει)
 6. Αποδείξεις Εργασιακής εμπειρίας που να δείχνει την περίοδο εργασίας (πχ ένσημα, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, κλπ)
 7. Επιστημονικά άρθρα / Παρουσιάσεις που συμμετέχετε ως συγγραφέας
 8. Βεβαίωση φορέα ότι συμμετείχατε σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα (ως αμοιβόμενο μέλος)

Δίδακτρα

€4,000 Άσκηση και Υγεία

€3,900 Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις

* Το προσωπικό του Πανεπιστημίου μας δεν πληρώνεται από το πρόγραμμα. Όλα τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Κριτήρια Εισαγωγής (Άσκηση και Υγεία: Αξιολόγηση & Συνταγογράφηση)

  Κριτήριο Μόρια (μέγιστο)
  Βαθμός Πτυχίου (4 έτη σπουδών) 30
  Διπλωματική εργασία 5
  Επαγγελματική εμπειρία 5
  Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά 5
  Ανακοινώσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια 5
  Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα
(Βεβαίωση από ΕΕ ή Ερευνητικό Φορέα)
4
  Πιστοποιημένη γνώση Αγγλικής (Προαπαιτούμενο)
Βάση το Lower ή αντίστοιχο
6
  ΣΥΝΟΛΟ 100
     
  Επιπλέον Μοριοδότηση
 
  Δεύτερο Πτυχίο 5
  Κατοχή Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών 30

Κριτήρια Εισαγωγής Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις (Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας)

  Κριτήριο Μόρια (μέγιστο)
  Βαθμός Πτυχίου (τεταρτοετή φοίτητη) 30
  Πτυχιακή εργασία 5
  Επαγγελματική εμπειρία 15
  Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά 15
  Ανακοινώσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια 15
 

Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα - Πρακτική εμπειρία (πχ σχολεία στρατιωτικής εκπαίδευσης)

10
  Πιστοποιημένη γνώση Αγγλικής γλώσσας
Βάση το Lower ή αντίστοιχο
6
  ΣΥΝΟΛΟ 100
     
Επιπλέον Μοριοδότηση
Δεύτερο πτυχίο (για τεταρτοετή φοίτηση) 15
Κατοχή Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών 30

Υποτροφίες

Τέσσερις υποτροφίες των 1,000 ευρώ δίδονται κάθε έτος. Δύο δίδονται στους υποψήφιους με την μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής και άλλες δύο σε αυτούς που πήραν την μεγαλύτερη βαθμολογία στα 8 μαθήματα των πρώτου έτους (προυπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα). Η υποτροφία δίδεται μόνο μια φορά σε κάθε επιτυχόντα.

Σημαντικοί Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Γραφείο ΠΜΣ
ΤΕΦΑΑ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καρυές
42100 Τρίκαλα

ΠΜΣ (Άσκηση και Υγεία & Κινησιολογία στις ΕΔ)
Τ. 24310 47019
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΠΜΣ (Εργονομία - ΥΕ)                                                T. 24310 47025 / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


Dept of Physical Education and Sport Science, University of Thessaly