Προσωπικό

Προσωπικό του ΤΕΦΑΑ

Θανάσης Τζιαμούρτας

Βιοχημεία - Διευθυντής ΠΜΣ Άσκηση και Υγεία: Αξιολόγηση και Συνταγογράφηση

O Θανάσης είναι Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης. Απέκτησε το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988), το Μάστερ από το Syracuse University (1993) και το διδακτορικό του στην Εργοφυσιολογία/Βιοχημεία της Άσκησης από το University of North Carolina at Greensboro (1997). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής και το έργο του έχει τύχει αναφοράς σε πάνω από 3200 δημοσιεύσεις.

Ανδρέας Φλουρής

Περιβαλλοντική Φυσιολογία - Διευθυντής ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Ανδρέας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Ottawa. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (>18 εκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία) και έχει δημοσιεύσει πλειάδα επιστημονικών άρθρων για τις επιπτώσεις διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων σε υγιείς και κλινικούς πληθυσμούς. Επίσης, είναι Ειδικός Σύμβουλος για τη δημιουργία οδηγιών και πολιτικής σχετικά με τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία σε διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, NASA, κ.α.).

Παναγιώτης Τσακλής

Εμβιομηχανική - Εργονομία - Φυσικοθεραπεία - Διευθυντής ΠΜΣ Εργονομία - Επαγγελματική Φυσιολογία και Υγεία της Εργασίας – Ποιότητα ζωής

Ο Παναγιώτης είναι Καθηγητής Εμβιομηχανικής - Εργονομίας και Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στην Γ' Ορθοπαιδική Κλινική ΑΠΘ, "Γ.Ν. Παπαγεωργίου" και μέλος της ερευνητικής ομάδας «Ορθοπαιδικής και Αναγεννητικής Ιατρικής CORE-ΚΕΔΕΚ-ΑΠΘ». Εργάζεται ως Κύριος Ερευνητής, στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής στο Karolinska Institute Σουηδίας. Είναι κάτοχος βασικών Πτυχίων από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ (1987) και το ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1991). Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Βιολογία της Άσκησης στο ΑΠΘ το 2001 και το μεταδιδακτορικό του (postDoc studies fellowship) στο Karolinska Institute (2005-2006). Mετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στον τομέα της μηχανικής και Αναγέννησης ιστών και οργάνων, στο HST – Harvard Medical School & MIT (2007-2012). Είναι αδειοδοτημένος Φυσικοθεραπευτής, μέλος του ΠΣΦ από το 1987 και προπονητής στίβου Α΄ κατηγορίας ΓΓΑ από το 1991.

Γιάννης Κουτεντάκης

Εργοφυσιολογία

Ο Γιάννης είναι Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ), Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας (Wolverhampton University, Ηνωμένο Βασίλειο) και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο–Ελλάς». Υπήρξε πρόεδρος και κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ, ιδρυτικό μέλος του ΚΕΤΕΑΘ, Διευθυντής του ΙΣΑΑ και εμπνευστής των παγκοσμίως πρώτων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Επιστήμη του Χορού» (Wolverhampton University) και στην «Άσκηση & Υγεία στις Ένοπλες Δυνάμεις» (ΠΘ). Έχει επίσης διατελέσει Εθνικός Προπονητής Κωπηλασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, χορευτής και επαγγελματίας χοροδιδάσκαλος, και ήταν στην ιδρυτική ομάδα του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην σωματική απόδοση και υγεία

Γιάννης Γιάκας

Εμβιομηχανική

Ο Γιάννης είναι καθηγητής Εμβιομηχανικής. Αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ (1993) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Εμβιομηχανική στο Manchester Metropolitan University - UK (1997). Εργάσθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Sports Science - Staffordshire University (1997-1999), ως Research Fellow sto Geriatric Medicine - University of Manchester (1999-2001), ως Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή (Ορθοπαιδική) - Πανεπιστήμ,ιο Ιωαννίνων και είναι στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ από το 2004. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 άρθρα με πάνω από 2200 αναφορές kai h-index 27 (SCOPOUS). Έχει λάβει χρηματοδοτήσεις άνω των 10Μ ευρώ μέσω του ΕΚΕΤΑ (ΚΕΤΕΑΘ) σε έργα συνολικού προυπολογισμού άνω των 30Μ. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική και χορό.

Γιάννης Φατούρος

Βιοχημεία

O Γιάννης είναι Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης. Απέκτησε το πτυχίο του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1989), τον μεταπτυχιακό του τίτλο (M.S.) από το Syracuse University (1991) των ΗΠΑ και το διδακτορικό του στην Εργοφυσιολογία / Βιοχημεία της Άσκησης από το University of North Carolina at Greensboro των ΗΠΑ (1994). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής και το έργο του έχει τύχει αναφοράς σε πάνω από 7.600 δημοσιεύσεις.

Χαρίκλεια Δελή

Φυσιολογία

Η Χαρίκλεια (Χαρά) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Φυσιολογία της Άσκησης. Απέκτησε το πτυχίο της από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995), το Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2009) και το διδακτορικό της στην Φυσιολογία/Βιοχημεία της Άσκησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής και το έργο της έχει τύχει αναφοράς σε πάνω από 390 δημοσιεύσεις.

Χριστίνα Καρατζαφέρη

Φυσιολογία του Μυός

Η Χριστίνα είναι Καθηγήτρια στη Φυσιολογία της Άσκησης. Απέκτησε το πτυχίο της από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993), το Μάστερ από το Loughborough University (1996), το διδακτορικό της στην Εργοφυσιολογία από το Manchester Metropolitan University (2000), και υλοποίησε την μεταδιδακτορική της έρευνα στο University of California San Francisco (2001-2004). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής και το έργο της έχει λάβει πάνω από 1900 αναφορές.

Γιώργος Σακκάς

Κλινική Εργοφυσιολογία

Ο Γιώργος, είναι Επίκουρος Καθηγητής, στην Άσκηση σε Κλινικούς Πληθυσμούς, ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και Καθηγητής της Ιατρικής της Ευεξίας (Lifestyle Medicine), στο Cardiff Metropolitan University, του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποφοίτησε από ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ το 1995, με διδακτορικές του σπουδές στην Κλινική Εργοφυσιολογία από το Manchester Metropolitan University του Ηνωμένου Βασιλείου (2001). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ενώ από το 2008 συνεργάζεται με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επίδραση της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα χρησιμοποιώντας διεπιστημονική μεθοδολογία (ψυχολογία, φυσιολογία, παθολογία, υπερβαρική, προπονητική). Έχει πάνω από 80 δημοσιεύσεις στο PubMed, >3500 αναφορές και h-index 34.

Βασιλική Ζήση

Φυσική Δραστηριότητα

Η Βασιλική είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Φυσική Δραστηριότητα στην Τρίτη Ηλικία. Απέκτησε το πτυχίο της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988) και το Μάστερ από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1998). Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέκτησε το διδακτορικό της στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία (2001) και υλοποίησε την μεταδιδακτορική της έρευνα (2001 – 2002). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της αλλοδαπής και ημεδαπής και το έργο της έχει τύχει αναφοράς σε πάνω από 450 δημοσιεύσεις.

Βασίλης Γεροδήμος

Προπονητική

Ο Βασίλης είναι Καθηγητής Προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ. Από το 1999 έως σήμερα διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων άσκησης και προπόνησης. Έχει γράψει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων και κεφαλαίων βιβλίων και έχει καθοδηγήσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 ερευνητικά προγράμματα. Επίσης, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 μελέτες σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά σχετικές με τη φυσική κατάσταση, τις αθλοπαιδιές, την αξιολόγηση και την υγεία. Τέλος είναι έμπειρος προπονητής φυσικής κατάστασης και έχει εργαστεί σε πολλές ομάδες καλαθοσφαίρισης υψηλού επιπέδου (Α1 κατηγορία) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Κωνσταντίνα Καρατράντου

Μαζικός και Εργασιακός Αθλητισμός

Η Κωνσταντίνα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Προπονητικής Μαζικού και Εργασιακού Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ-ΠΘ. Από το 2010 έως σήμερα διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων άσκησης και ευεξίας με στόχο τη βελτίωση της υγείας μαζικά ασκούμενων ατόμων και εργαζόμενων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 7 βιβλίων - κεφαλαίων σε βιβλία, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 μελέτες σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 36 μελέτες σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά σχετικές με τη φυσική κατάσταση, την αξιολόγηση, την υγεία και την ευεξία στον χώρο εργασίας. Τέλος, είναι έμπειρη προπονήτρια φυσικής κατάστασης και έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων άσκησης με στόχο την προαγωγή της υγείας νεαρών, ενήλικων και ηλικιωμένων ατόμων καθώς και εργαζόμενων.

Σημαντικοί Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Γραφείο ΠΜΣ
ΤΕΦΑΑ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καρυές
42100 Τρίκαλα

ΠΜΣ (Άσκηση και Υγεία & Κινησιολογία στις ΕΔ)
Τ. 24310 47019
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΠΜΣ (Εργονομία - ΥΕ)                                                T. 24310 47025 / E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 


Dept of Physical Education and Sport Science, University of Thessaly